ISO NEDİR?
ISO, teknolojiden gıda güvenliğine, tarıma ve sağlık hizmetlerine kadar hemen hemen her endüstriyi kapsayan 22665 adet Uluslararası Standart ve bunlarla ilgili belgeler yayınlamış olan bağımsız uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur..
ISO Uluslararası Standartları, ürün ve hizmetlerin güvenli, güvenilir ve kaliteli olmasını sağlar. İşletmeler için, israfı ve hataları en aza indirerek ve verimliliği artırarak maliyetleri düşüren stratejik araçlardır. Şirketlerin yeni pazarlara erişmesine, gelişmekte olan ülkeler için oyun alanını düzleştirmesine ve serbest ve adil küresel ticareti kolaylaştırmasına yardımcı olur.
ISO 22000:2018 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO’nun gıda güvenliği yönetim standartları, kuruluşların gıda güvenliği tehlikelerini tanımlamasına ve kontrol etmesine yardımcı olur.Günümüzdeki gıda ürünlerinin birçoğu art arda ulusal sınırları geçerken, küresel gıda tedarik zincirinin güvenliğini sağlamak için Uluslararası Standartlar gerekmektedir.
ISO 22000: 2018, bir gıda güvenliği yönetim sistemi için gereklilikleri belirleyen bir standarttır. Bir kuruluşun, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla gıda güvenliği tehlikelerini kontrol etme yeteneğini göstermek için ne yapması gerektiğini gösterir. Kuruluşun büyüklüğü veya konumu ne olursa olsun besin zincirindeki herhangi bir kuruluş tarafından uygulanabilir bir standarttır.
ISO 22000, kuruluşların, gıda güvenliği söz konusu olduğunda genel performanslarını geliştirmelerine yardımcı olan bir gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulamaya konulmasını sağlar.
Standart kullanmanın temel faydaları şunlardır:
• Güvenli ve yasal gereklilikleri karşılayan, ürün ve hizmetleri standart bir şekilde sağlama yeteneği
• Gıda güvenliği süreçlerindeki risklerin iyileştirilmesinin yönetimi
• Hükümetler için gıda güvenliği kurallarını geliştiren Birleşmiş Milletler'in Codex Alimentarius'u ile güçlü bağlantılar kurmak